princ Tomislav Karadjordjevic

 

Sin kralja Aleksandra i kraljice Marije rodjen je 1928. godine u Beogradu. Osnovno obrazovanje sticao je na dvoru u Beogradu, a od 1937. godine skolovanje je nastavio u Engleskoj. Za sve vreme drugog svetskog rata ziveo je sa majkom i mladjim bratom Andrejom u jednom selu nedaleko od Londona. Ucio je poljoprivrednu skolu i zapoceo studije Ekonomije. Kupio je imanje od 80 hektara u Saseksu gde se najvise bavio uzgajanjem jabuka.
Aktivno je radio u brojnim humanitarnim organizacijama crvenog krsta, "Sv. Andrej" i drugim. Ucestvuje u radu Srpske pravoslavne crkve, a veliki trud ulaze u otklanjanje raskola pri nasoj crkvi van zemlje. Krizno doba srpskog manastira Hilandara na Svetoj gori 1964. godine, uspesno je prebrodjeno, velikim zaslugama i angazovanjem princa Tomislava Karadjordjevica. Od 1991. godine, kao jedini predstavnik kraljevskog doma Karadjordjevica, ziveo je u Srbiji na zaduzbinskom imanju svoga dede kralja Petra I na Oplencu, gde se potpuno ukljucio u sve probleme srpskog naroda. Umro je 12.jula 2000. godine i sahranjen je u crkvi na Oplencu.

 

Princ Tomislav u pratnji sina Nikole

Tokom poslednjih nekoliko godina , princ Tomislav Karadjordjevic je u vise navrata poklonio Jugoslovenskoj kinoteci znacajan dokumentarni filmski materijal o kraljevskoj porodici a u izdanju  Zaduzbine kralja Petra I, sredinom 1999. godine je objavio i u Jugoslovenskoj kinoteci promovisao svoje "Memoare", za koje je rekao:

" U pisanju u zavrsavanju mojih memoara istrajao sam rukovodjen trostrukom zeljom i nadom da oni mogu biti nekom od koristi. Prvo, mojoj najuzoj porodici, mome potomstvu, drugo, clanovima dinastije Karadjordjevica, koja je ponikla u narodu i s njim sada deli sudbinu, da mogu da imaju pred ocima i ovaj deo nase povezanosti sa narodom, kako u iseljenistvu i emigraciji, tako i u otadzbini, u cijem sam znaku i proziveo svojih sedamdeset godina. I trece, mozda najznacajnije, da sav srpski narod, tako tragicno izdeljen, moze dobiti jasniju predstavu o jednom toku nase istorije u vrlo tegobnom vremenu i njenim znanim i neznanim licnostima i sudbinama"

Princ Tomislav na promociji "Memoara"

Princ Tomislav sa suprugom Margaritom

 

Prva supruga princa Tomislava Karadjordjevica rodjena je 1933. godine u Zalemu kod Badena. Po zanimanju je bolnicarka. Sa princom Tomislavom se vencala 1957. godine u Zalemu na Bodenskom jezeru, u prisustvu preko stotinu clanova svih evropskih kraljevskih kuca. U braku sa princom Tomislavom rodila je sina Nikolu i cerku Katarinu.

 

Princeza Linda, supruga princa Tomislava

 

Druga supruga princa Tomislava rodjena je u Londonu 1949. godine. Obrazovanje je stekla u Londonu. Za princa Tomislava se udala, posle njegovog razvoda sa princezom Margaritom, 1982. godine. Vencanje je obavljeno u pravoslavnoj crkvi u Birmingemu. U braku sa princom Tomislavom ima dva sina Djordja i Mihaila. Od 1989. godine je vise puta boravila u Jugoslaviji obilazeci kulturno istorijske spomenike i ratista u Hrvatskoj i Bosni, donoseci humanitarnu pomoc srpskim ratnicima.

 

sinovi i kceri princa Tomislava
Nikola Karadjordjevic , iz 1. braka, rodjen 1958 u Londonu
Katarina Karadjordjevic, iz 1. braka, rodjena 1959 u Londonu
Djordje Karadjordjevic, iz 2. braka, rodjen 1984 u Londonu
Mihailo Karadjordjevic, iz 2. braka, rodjen 1985 u Londonu